Supermarkt tijdlijn

Supermarkt tijdlijn

In het begin van de vorige eeuw had je in Nederland enkel de kleine kruidenierswinkels, samen met de bakker, slager en groenteboer, waar terecht kon voor de boodschappen.
In de jaren ’20 van de vorige eeuw werden kon je in Amerika al deze boodschappen al doen in de zogenaamde supermarkt, een zelfbedieningswinkel met groot assortiment. Dit voorbeeld werd uiteindelijk ook in Nederland gevolgd met als resultaat de eerste Nederlandse supermarkten. Hier volgt een historisch overzicht van gebeurtenissen betreffende het Nederlandse supermarktwezen.

1946

Eerste zelfbedieningswinkel van Nederland

De gebroeders van Woerkom 1946

De gebroeders van Woerkom beginnen op 26 november 1946, naar Amerikaans voorbeeld, in de stad Nijmegen de eerste zelfbedieningswinkel van Nederland. In 1969 startte een reeks overnamen van het bedrijf dat uiteindelijk overging tot COOP.

1948

Dirk van den Broek opent winkel

Dirk van den Broek 1948

Dirk van den Broek opent haar eerste zelfbedieningswinkel in Amsterdam aan het Mercatorplein.

Eerste volledige zelfbedieningswinkel Nederland

Onder de naam Kijkgrijp opent Dirk Kat de eerste volledige zelfbedieningswinkel van Nederland, gevestigd in Velsen-Noord. 7 jaar later wordt de Kijkgrijp in Ijmuiden geopend, dit is de eerste echte supermarkt van Nederland. In 1986 wordt de naam Kijkgrijp veranderd in DekaMarkt.

1952

Albert Heijn opent zelfbedieningswinkel in Schiedam.

Albert Heijn zelfbediening 1952 Schiedam

Dit in navolging van Gebroeders van Woerkom, die op 26 november 1946 als eerste in Nederland naar Amerikaans voorbeeld een zelfbedieningswinkel opende in Nijmegen. In Schiedam opent de kleinzoon van de oprichter van de winkelketen de eerste Albert Heijn zelfbedieningswinkel.

1953

Deen opent winkel in 1953

Cor Deen, actief sinds 1933 als kruidenier opent de eerste Deen zelfbedieningswinkel in Hoorn.

1954

Eerste editie Allerhande

Albert Heijn komt met de eerste editie van het blad Allerhande, een maandblad over het Albert Heijn concern en haar filialen, recepten, aan eten en drinken gerelateerde artikelen en huishoudtips. De Allerhande verschijnt in zwart-wit als krant.

1958

Jan Linders opent eerste zelfbedieningswinkel in Gennep

Jan Linders in 1958
Jan Linders

Jan Linders begon in 1954 als zelfstandig melkventer in de omgeving van Gennep. Toen wonende in Ottersum, met woonhuis annex zuivelwinkeltje, ging Linders met kar en pony huis-aan-huis. In 1958 verhuisde het gezin naar Gennep in de Steendalerstraat, waar de bedieningswinkel ‘Klimop’ in levensmiddelen werd geopend. Van hieruit werd ook de melkwijk bediend.

1965

Emté opent supermarkt

Emté opent haar eerste supermarkt in Waalwijk. De supermarkt begon als samenwerkingsverband tussen een lokale slagerij en een kruidenier. EM-TÉ komt voort uit de initialen van de oprichter Mechie Trommelen: M en T.

1968

Hoogvliet opent supermarkt

Hoogvliet supermarkt 1968

Golf opent haar deuren als zelfbedieningswinkel onder de naam Cash and Carry. Deze naam is echter ook in gebruik door andere winkeliers, zodat het al snel verandert in de naam Hoogvliet.

1970

Vomar opent supermarkt

Vomar supermarkt in 1970

De eerste Vomar supermarkt opent haar deuren in Haarlem.
Deze supermarkt begon als prijsvechter maar geleidelijk veranderde het karakter van de supermarkt en werd de nadruk steeds meer gelegd op service.

1972

Boni opent supermarkt

Boni supermarkt opent haar eerste vestiging in Drachten. De indeling van de winkel was vrij eenvoudig, met houten schappen en sobere aankleding. Het doel was A merk producten aan te bieden voor de laagste prijs.

Digros opent supermarkt

Digros opening 1972

Digros opent haar eerste vestiging in Katwijk onder de naam “Digros Multimarkt”.

1979

Jumbo supermarkt opgericht

Jumbo supermarkt wordt opgericht in Tilburg. De supermarkt is ontstaan uit de levensmiddelengroothandel van Eerd, dat werd opgericht in 1921.

Jumbo is lid van de inkooporganisatie BIJEEN, dat het samen met C1000 heeft opgericht.

1981

C1000 opgericht

De C1000 supermarktorganisatie wordt opgericht. C1000 wordt vooral gezien als een van de belangrijkste supermarkten in het middensegment van de supermarktbranche.

In november 2011 wordt C1000 overgenomen door Jumbo supermarkt maar blijft vooralsnog onder deze naam bestaan.

1987

Albert Heijn voert streepjescode in

Dit is het jaar dat Albert Heijn op grote schaal de streepjescode invoert. Voorheen werden alle artikelen per stuk aangeslagen op de kassa, vanaf nu gaat dit veel sneller en efficiënter doordat de de artikelen slechts gescand hoeven te worden waarna de prijsinformatie uit de computer wordt gehaald. Albert Heijn, de kleinzoon van de oprichter, heeft een grote rol gespeeld in de standaardisering van de streepjescode. Hij pleitte voor een 13 cijferige code in plaats van de streepjescode met 12 cijfers.

1997

Lidl opent supermarkt

Lidl opent haar deuren in Nederland, de eerste Nederlandse vestiging is in Uden.

Het uit Duitsland afkomstig bedrijf is voortgekomen uit een samenwerking tussen Joseph Schwarz en Südfrüchte Grosshandel Lidl & Co. In 1973 opende zij de eerste Lidl supermarkt in Ludwighafen.

2001

Plus opent supermarkt

De formule PLUS wordt in leven gebracht en is de opvolger van de in 1988 ontstane formule Plusmarkt. Net als Spar maakt PLUS deel uit van de in 1928 opgerichte Sperwer Groep.

2003

Begin supermarktoorlog

Supermarkt prijzenoorlog

Op 20 oktober 2003 kondigde Albert Heijn aan 1000 producten in prijs te verlagen. Dit had tot gevolg dat andere supermarkten zich genoodzaakt voelde om deze trend te volgen wat de start werd van de zogenaamde supermarktoorlog. Deze prijzenoorlog duurde tot ver in 2006. De consument profiteerde hier van omdat dit zorgde voor flinke prijsdalingen van producten, sommige daarvan werden in deze periode zelfs onder de inkoopprijs verkocht om enigszins te kunnen concurreren. Uiteindelijk hebben niet alle supermarkten deze oorlog overleefd veel kleine supermarkten waren genoodzaakt om de deuren te sluiten. Laurus heeft mede door deze situatie afstand moeten doen van hun Konmar en Edah winkels.

2006

Edah sluit winkels

Affiche sluiting Edah

Op 26 mei 2006 werd Laurus door de prijzenoorlog met Albert Heijn (tegenwoordig Super de Boer N.V.) gedwongen tot verkoop van alle Edah-supermarkten.

2012

Ahold neemt Bol.com over

Op 27 2012 februari neemt Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, het internetwarenhuis Bol.com over. Ahold rekent erop dat door de online aanwezigheid het merk Albert Heijn sterker wordt. Door de nieuwe verkoopkanalen ontsaan er nieuwe mogelijkheden voor het bedrijf om ook non-food producten in de markt te zetten